czwartek, 4 września 2014

zupa gulaszowa

  Składniki:
400 g karkówki wołowej lub mostka wołowego bez kości (ja kupiłam na zupę mostek wołowy)
 łyżka smalcu
3 duże ziemniaki
1 marchewka
2-3 większe dojrzałe pomidory lub puszka krojonych
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
mała czerwona papryka
2 duże cebule
łyżka słodkiej papryki
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie płuczę i kroję w kostkę. Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Paprykę płuczę, wykrawam gniazdo nasienne i kroję w większą kostkę. Jeśli używam świeżych pomidorów to sparzam je, ściągam skórę, kroję  w kostkę
 Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Cebulę obieram i kroję w drobniutką kostkę.
Na patelni roztapiam łyżkę smalcu i na rozgrzanym tłuszczu rumienię cebulę. Następnie dodaję mięso i obsmażam je z każdej strony. Przekładam zawartość patelni do garnka i dolewam wody, żeby mięso było przykryte (niecały kubek wody około 200 ml). Dodaję do garnka łyżkę słodkiej papryki, listki laurowe, oraz czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). Gotuję zupę około 1 godziny 30 minut (mięso ma być bardzo miękkie).  Jeśli woda w czasie gotowania odparowuje mi to dolewam jej tyle, aby mięso było cały czas przykryte. Przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę marchew, ziemniaki i paprykę. Dodaję też świeże pomidory pokrojone w kostkę lub wlewam do zupy te z puszki. Dolewam też około 800 ml wody. Gotuję zupę w dalszym ciągu, aż ziemniaki i marchew będzie miękka (15 -20 minut). Gotowe ! Podaję z kromką świeżego domowego chleba.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...