poniedziałek, 15 września 2014

wołowina duszona w ciemnym piwie i pomidorach


 Składniki:
kilogram wołowiny (u mnie udziec)
butelka ciemnego piwa (u mnie Guinness) -330ml
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych lub 3-4 bardzo dojrzałe, soczyste i większe pomidory
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Wołowinę płuczę (jeśli ma błony to się ich pozbywam) i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Paprykę płuczę, wykrawam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Marchew skrobię i kroję w plasterki. Jeśli używam świeżych pomidorów to sparzam je, ściągam skórę i kroję w kostkę.
Pokrojone mięso wrzucam do żeliwnego garnka, dodaję warzywa. Zalewam piwem, dodaję pomidory z puszki lub świeże, ścieram obrane ząbki czosnku na bardzo drobnych oczkach, dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Wstawiam garnek do piekarnika na około 3 godziny. Duszę w 180 stopniach Celcjusza. Garnek przykrywam pokrywką. Moją duszoną wołowinę podałam z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...