poniedziałek, 22 września 2014

papryka marynowana z czosnkiem

 Dziś podaję przepis na marynowaną paprykę z czosnkiem. Taką paprykę zrobiłam kilka lat temu, gdy zaczynałam tworzyć swój dom - od tamtej pory wpisała się ona w repertuar moich przepisów kulinarnych. Teraz każdej jesieni zabieram się za jej przygotowanie. Polecam !
Składniki:
2 kg papryki różnokolorowej (bez gniazd nasiennych - u mnie zielona i czerwona)
około 15 małych główek czosnku
gorczyca po łyżeczce na słoik
po pół łyżeczki ziaren pieprzu na słoik
po 4-5 ziarenek ziela angielskiego na słoik
po 1-2 listki laurowe na słoik
400 ml octu 10%
2 l wody
400g cukru
4 łyżki soli
 
Wykonanie:
Paprykę dokładnie myję, czyszczę z nasion i kroje na drobne paski. Obieram czosnek. Pokrojoną paprykę wkładam do słoika, gęsto przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika wsypuję po łyżeczce gorczycy, po pół łyżeczki ziaren pieprzu , dokładam po kilka ziaren ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuję wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalewam paprykę, tak aby była całkowicie przykryta. Zakręcam słoiki i pasteryzuję 25 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...