środa, 17 września 2014

gotowana kukurydza podana z masłem czosnkowym


Proste i banalne - zawsze jest najlepsze. Taki właśnie jest ten przepis.
Właściwie nie ma mowy o przepisie.
Ugotowana kukurydza - podana w towarzystwie masła czosnkowego z dodatkiem natki pietruszki, orzechów włoskich i ostrej papryki.
 
Składniki:
4 kolby kukurydzy
łyżka cukru
kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
dodatkowo: masło do podania
 
Wykonanie:
Kukurydzę płuczę, łamię na kawałki i zalewam wrzątkiem. Dodaję cukier i gotuję pod przykryciem około 10 minut.
Ja gotuję kukurydzę z dodatkiem cukru (1 łyżka) - który nadaje kukurydzy fajnego smaku, gotowana z solą twardnieje. Dodaję też do niej kilka łyżek mleka  - jest wtedy delikatniejsza i soczysta.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...