sobota, 6 września 2014

duszona wołowina z pomidorami i papryką

Taką duszoną wołowinę można zjeść jako obiad czy kolację z ryżem, makaronem czy świeżą bagietką. Myślę, że można by ją włożyć do słoika i zapasteryzować jako posiłek na czas gdy brak nam czasu :).
Ja dzisiejszą wołowinę podałam z domowym makaronem tagliatelle.
Przepis na domowe tagliatelle .

 Składniki:
około kilograma łopatki wołowej bez kości (mój kawałek miał tym razem ponad 700 g)
2-3 cebule
puszka krojonych pomidorów lub 2-3 większe, świeże, dojrzałe pomidory
1 duża czerwona papryka
łyżka smalcu lub oleju
łyżeczka ostrej czerwonej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Pomidory jeśli będę używała świeżych - sparzam je, ściągam skórę i kroję w kostkę.
Mięso płuczę, dokładnie osuszam i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. W garnku żeliwnym rozgrzewam smalec i szklę na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso i rumienię go z każdej strony.  Gdy mięso się zrumieni wlewam do garnka wodę - tyle, żeby przykryła mięso. Dodaję do garnka 2 listki laurowe oraz łyżeczkę ostrej papryki.
Mięso duszę około półtorej godziny (ma być bardzo miękkie).Jeśli woda w czasie gotowania odparowuje mi to dolewam jej tyle, aby mięso było cały czas przykryte. Przed końcem gotowania dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory lub zamiast świeżych wlewam te z puszki. Na koniec doprawiam wszystko solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...