poniedziałek, 18 sierpnia 2014

wątróbka drobiowa duszona z cebulą

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
2 małe cebule'
mąka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę płuczę, osuszam, oczyszczam z błonek. Cebulę obieram i siekam w piórka.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i rumienię na niej cebulę. Zdejmuję ją z patelni.
Wątróbkę obtaczam z każdej strony w mące i smażę ją z każdej strony na tej samej patelni na której rumieniłam cebulę.
Przekładam zrumienioną cebulkę i zrumienioną wątróbkę do garnka, doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie zalewam wszystko wodą. Duszę zawartość garnka chwilę, aż powstanie sos (wszystko się zagęści od mąki w której obtaczałam wątróbkę przed jej smażeniem).
Duszoną wątróbkę podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i mizerią.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...