piątek, 29 sierpnia 2014

surówka z marchwi i jabłka

Pamiętam tą surówkę z dzieciństwa, mama często przygotowywała ją zimą do niedzielnego obiadu.
Bardzo ją lubię, czasem też ją przygotowuję. Tania, szybka i pyszna.
Wielu lubi, kiedy jest przygotowana z samej marchewki i jabłka. Ja dodaję do niej odrobinę jogurtu bądź oliwy i skrapiam odrobiną soku z cytryny. I jeśli jabłko jest mało słodkie dodaję łyżeczkę cukru bądź miodu.

Składniki:
3 duże marchewki
1 większe jabłko
1 łyżeczka jogurtu naturalnego bądź oliwy
1 łyżeczka cukru bądź naturalnego płynnego miodu
sok z ćwiartki soczystej cytryny
 
Wykonanie:
Marchew i jabłko obieram. Ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wrzucam do salaterki, dodaję jogurt bądź oliwę. Jeśli jabłko jest mało słodkie łyżeczkę cukru lub płynnego naturalnego miodu. Skrapiam sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam.
 
Surówka z marchwi i jabłka to klasyka, a tu na blogu surówka z marchwi i pomarańczy - już mniej klasycznie, ale też smacznie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...