sobota, 23 sierpnia 2014

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki:
ciasto:
300 g mąki
około 200 ml ciepłej wody
1 jajko z wolnego wybiegu
łyżka oliwy
farsz:
pół szklanki kaszy gryczanej
250 g białego sera twarogowego
1 większa cebula
sól
świeżo mielony czarny pieprz
ponadto do podania:
kwaśna śmietana (ze świeżym koperkiem lub miętą)
drobno posiekana i zeszklona cebula
Wykonanie:
Kaszę gryczaną wsypuję do rondelka, odrobinę solę, zalewam szklanką wody i gotuję do miękkości (do czasu, aż kasza wchłonie płyn). Cebulę siekam w drobną kosteczkę i szklę na odrobinie oliwy. Twaróg wrzucam do miski, rozgniatam widelcem, dodaję kaszę, zeszkloną cebulę i doprawiam całość świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Mieszam w celu połączenia składników farszu.

Mąkę przesiewam na stolnicę, pośrodku robię wgłębienie, wbijam jajko, wlewam ciepłą wodę, łyżkę oliwy i zagniatam. Ciasto wyrabiam do czasu, aż stanie się elastyczne i miękkie (w razie potrzeby dolewam odrobinę wody). Wyrobione ciasto jeśli mam na to czas (przykrywam i odstawiam, choćby na 15 minut, żeby "odpoczęło"). Moja technika lepienia pierogów (nie wałkuję ciasta na cienki placek i nie wykrawam kółek (ale tak też można). Ja formuje z ciasta wałek - tak jak do robienia kopytek i z niego odcinam cienkie plastry. Następnie spłaszczam każdy plasterek i z takiego spłaszczonego plasterka rozwałkowuję kółko. Na każde kółko nakładam farsz i zlepiam.
Gotowe pierogi gotuję w osolonym wrzątku partiami, aby nie przerywać wrzenia. Pierogi delikatnie mieszam drewnianą łyżką, żeby mi nie przywarły do dna. Czas gotowania zależy od grubości ciasta, nie dłużej niż 5 minut od wypłynięcia. Ja swoje gotuję 2-3 minuty. Ugotowana partię pierogów wyjmuję na sitko i przelewam delikatnie wodą, żeby się nie sklejały. Następnie przekładam na talerze.
 Na blogu są również :
ruskie pierogi
pierogi z białym serem polane roztopionym masłem
pierogi z brązową soczewicą

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...