wtorek, 2 września 2014

owsianka z karmelizowanym jabłkiem i fistaszkami

Składniki:
5łyżek płatków owsianych
kubek ok.250 ml mleka

Wykonanie:
   Mleko wlewam do garnuszka, wsypuję płatki owsiane. Włączam gaz doprowadzam do wrzenia i chwilę gotuję. Przelewam do miseczki.
 
Karmelizowane jabłko i karmelizowane fistaszki
 pół jabłka i garstka fistaszków
łyżeczka masła
łyżka cukru (zwykły lub trzcinowy)
szczypta cynamonu (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
 
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wrzucam na patelnię pokrojone w plasterki jabłko i garstkę fistaszków. Smażę plasterki jabłka i fistaszki do chwili, aż plasterki jabłka zmiękną. Plasterki jabłka i fistaszki mają  uzyskać bursztynowy kolor. Posypuję na koniec szczyptą cynamonu (opcjonalnie).
 
Owsianki na moim blogu z innymi dodatkami:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...