środa, 13 sierpnia 2014

letnia sałatka warzwyna z serem feta

Bardzo często przygotowuję taką sałatkę latem. Mój Pan zjada ją jako dodatek do pieczonych mięs, ja natomiast samą lub ewentualnie z kawałkiem bagietki. Dodatek fety sprawia, że jest bardziej sycąca.
Przez całe lato w mojej kuchni goszczą wszelkiego rodzaju sałatki zarówno owocowe jak i warzywne. Ta jednak chyba najczęściej :).
 Składniki:
sałata rzymska (u mnie w wersji mini sztuk 2) - może być każda inna masłowa, lodowa
2 spore pomidory
mniejsza papryka
2-3 ogórki gruntowe
mniejsza czerwona cebula
kilka rzodkiewek
200 g sera feta
Wykonanie:
Sałatę rwę na mniejsze kawałki, płuczę i osuszam w suszarce do sałaty. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki. Paprykę płuczę, wykrawam gniazdo nasienne i kroję w paseczki. Rzodkiewki płuczę i kroję w plasterki albo ćwiartki.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Ser kroję w kostkę.
Wszystkie pokrojone  warzywa wrzucam do miski, dorzucam pokrojony ser.
Mieszam wszystko i podaję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...