piątek, 22 sierpnia 2014

kotlety mielone z jabłkiem

Składniki:
0,5 kg mięsa
cebula
1 jabłko (lub dwa małe)
jajko
3-4 łyżki bułki tartej + dodatkowo do panierowania
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obieram, kroję i siekam w drobną kostkę. Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę wrzucam na odrobinę oleju i rumienię ją.
Mięso mielone wrzucam do miski, wyrabiam ręką i dodaję zrumienioną cebulę, jajko, bułkę tartą i starte jabłka. Znów mieszam, żeby wszystkie składniki w misce się połączyły i masa była zwięzła.
Formuje kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę z obu stron, żeby się zrumieniły. Przekładam zrumienione kotlety do garnka żeliwnego i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, żeby doszły i w środku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...