niedziela, 31 sierpnia 2014

koktajl z jarmużu, jabłka i banana

Spotkałam u siebie na targu jarmuż - pewnie spożytkuje go głównie do koktajli.
Dziś zapraszam na jeden z nich - mnie on starczył za kolację po długim treningu.
Ciemnozielone liście jarmużu to obfite źródło karotenoidów, a wśród nich antyutleniacza beta -karotenu oraz znacznych ilości luteiny i zeaksantyny, przyjaznych oczom. Jarmuż zawiera także sporą dawkę wapnia, sporą porcję witaminy K.

Składniki:
2 liście jarmużu
jabłko mniejsze
banan
szklanka wody

Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie płuczę. Jeżeli łodygi są bardzo twarda to oddzielić je od liścia (a jeśli blender da radę je zmiksować to zostawić. Do blendera wrzucam liście jarmużu (połamane), dodaję jabłko (obrane, bez gniazd nasiennych) i obranego, podzielonego banana. Na koniec dolewam szklankę wody. Miksuję wszystko na gładką i jednolitą konsystencję. Przelewam do szklanki.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...