wtorek, 26 sierpnia 2014

kisiel ze świeżych brzoskwiń

Składniki:
szklanka musu ze świeżych brzoskwiń
szklanka wody
cukier do smaku
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (+więcej do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu)
Wykonanie:
Do blendera wrzucam wypestkowane i obrane brzoskwinie ze skórki. Miksuję (mogą zostać drobne kawałki), nie musi być na jednolitą konsystencję. Do rondelka wlewam szklankę musu z brzoskwiń, dolewam pół szklanki wody, dodaję cukier do smaku i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodaję do zagotowanego i wrzącego musu. Zagotowuję i odstawiam do ostudzenia
* jeśli po zagotowaniu kisiel nie byłby gęsty, rozprowadzam kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję ją do kisielu, mieszam i zagotowuję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...