poniedziałek, 11 sierpnia 2014

gulasz z łopatki wieprzowej z papryką

            
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
duża cebula
 żółta papryka
czerwona papryka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
ostra papryka w proszku
2 łyżki oleju
łyżka mąki

Wykonanie:
Łopatkę dokładnie płuczę i osuszam, kroję w kostkę (wzdłuż włókien).
Wrzucam do rondla i czekam aż zacznie wyparowywać woda, gdy już mięso całkiem odparuje, dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i wlewam 2 łyżki oleju. Smażę mięso wraz z cebulą do czasu, aż cebula i mięso się zrumienią. Następnie zalewam zrumienione mięso i cebulę wodą (wody tyle żeby przykryła mięso). Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz papryką w proszku. Duszę mięso do momentu, aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaję pokrojone w większą kostkę papryki. Zagęszczam na koniec zawiesiną z wody i mąki (pół szklanki wody i łyżka mąki) Gulasz podałam z kluskami śląskimi.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...