niedziela, 3 sierpnia 2014

dorsz pieczony z zieleniną i pomidorami

 Składniki:
1 dorsz (ja wykorzystałam 3/4, resztę zostawiłam na zupę rybną)
1 czerwona cebula
2 średnie pomidory
świeży koperek
świeże listki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
sok z połówki cytryny

Rybę dokładnie myję, osuszam i kroję ją na dzwonki. Czosnek obieram, siekam i rozcieram z solą, mieszam z posiekaną pietruszką i posiekanym koperkiem. Mieszaniną nacieram kawałki ryby, skrapiam sokiem z cytryny. Układam w naczyniu do zapiekania.
Wstawiam rybę do lodówki na godzinę. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
Po godzinie rybę wyjmuję z lodówki , posypuję ją posiekaną cebulką. Naczynie z rybą wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celcjusza.
Gdy ryba się zrumieni obkładam ją ćwiartkami pomidorów i piekę jeszcze około 20 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza (po zmniejszeniu temperatury przykrywam naczynie pokrywką).
Podaję od razu ciepłą z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z piekarnika.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...