czwartek, 14 sierpnia 2014

cavapcici - bałkańskie szaszłyki z mięsa mielonego

CAVAPCICI - to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego sporządzane w wielu lokalnych odmianach.
Główny produkt cavapcici to mięso mielone lub siekane (najlepiej będące mieszanką mięs różnych zwierząt). Dodawane mogą być do tego np. czosnek, cebula, przyprawy i zioła. Mięso formuje się w ruloniki, grilluje lub smaży.
\
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wołowo - wieprzowego)
1 duża cebula
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka ostrej mielonej papryki lub łyżeczka słodkiej mielonej papryki (lub pół łyżeczki słodkiej i pół łyżeczki ostrej)
suszona bazylia
suszone oregano

Wykonanie:
Cebulę bardzo drobniutko siekam, czosnek ścieram na bardzo drobniutkiej tarce. Mięso mielone wrzucam do miski, dodaję cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszam dokładnie. Formuje niezbyt duże wałki około 6 cm. Uformowane wałeczki nadziewam na patyczki do szaszłyków.
Układać na grillu - piec obracając co jakiś czas patyczki, żeby mięso było opieczone równomiernie.
Można je grillować na patelni grillowej. Ja swoje upiekłam w piekarniku (opcja grill).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...