wtorek, 22 lipca 2014

polędwiczki wieprzowe z nektarynkami

Dziś propozycja na odświętny obiad. Coś innego niż zwykle - polędwiczki wieprzowe na słodko z dodatkiem owoców sezonowych czyli nektarynek. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
5 nektarynek
2 łyżki oliwy z oliwek
około 3 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki płynnego naturalnego miodu
sól
świeżo mielony czarny pieprz
dodatkowo: pieczone lub gotowane i obsmażone ziemniaki (ja posypałam je dodatkowo płatkami ostrej papryki.
Wykonanie:
Polędwiczkę dokładnie płuczę, osuszam i kroję na plastry. Oprószam każdy kawałek solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Układam mięso w żaroodpornym naczyniu..
Następnie robię marynatę - mieszam oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód. Powstałą marynatą zalewam mięso, naczynie przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na minimum godzinę..
Po wyjęciu z lodówki dorzucam pokrojone na większe plasterki nektarynki.
Naczynie wstawiam na 40 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celcjusza  (najlepiej opcja grill).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...