poniedziałek, 28 lipca 2014

młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem

    Niby prosta i smaczna propozycja obiadu. Tylko ja mam kilka zastrzeżeń do takiego obiadu.
Ziemniaki -  tylko te pierwsze nasze polskie, młode z gruntu, a nie te które pojawiają się na początku wiosny na straganach. 
Jajka - tylko ekologiczne od kur z zagrody. 
Mleko -  tylko takie wiejskie od krowy - takie mleko kiedy się już zsiądzie jest w jednym kawałku. A nie mleko ze sklepu, które w konsystencji jest rozciapciane.
 Najlepiej wiejskie mleko kupić od gospodarza który ma krowę, albo alternatywą dzisiaj dla ludzi z miast są mlekomaty (które stoją już u nas w bardzo wielu miastach).  Jeśli już nabędziemy takie wiejskie to nastawmy je, żeby się zsiadło. Smak nieporównywalny z tym ze sklepu.
Okrasa - ja takie ziemniaki polewam albo smalcem ze skwarkami, albo masłem.
Jeśli jest to smalec - to ze słoniny ze świnki z domowego uboju, który sama wytapiam.
Jeśli używam masła w domu to jest ono najczęściej domowej roboty.
 Jeśli jednak muszę kupić masło to nie ma ono żadnych konserwantów, barwników.  Ale za to musi mieć przynajmniej  82% tłuszczu mlecznego.
Gdy mamy dobre młode ziemniaki, wiejskie jajka i zsiadłe mleko z mleka wiejskiego to można powiedzieć, że obiad jest zdrowy i smaczny.
Dla mnie taki obiad to kwintesencja lata i smak dzieciństwa.
 
Składniki:
młode ziemniaki według uznania
litr zsiadłego mleka z mleka wiejskiego (takie które sami zrobimy)
wiejskie jajka według uznania
świeży koperek - kilka gałązek
sól , świeżo mielony pieprz
masło o zawartości tłuszczu minimum 82% lub domowe masło albo domowy smalec ze skwarkami 

Wykonanie:
Młodych ziemniaków nie obieram tylko szoruję. Gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem łodyżek kopru (listki kopru zostawiam do posiekania i posypania nimi  na końcu ziemniaków) Po ugotowaniu ziemniaki odcedzam i odparowuję tzn. stawiam garnek na palnik i chwilę nim potrząsam.
Dodaje wtedy okrasę - czyli albo masło albo smalec ze skwarkami. Następnie smażę na odrobinie masła bądź smalcu jajka sadzone. Listki koperku siekam i posypuję nimi ziemniaki
Wykładam ziemniaki na talerz wraz z jajkiem sadzonym. Podaje ze szklanką zsiadłego mleka.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...