środa, 16 lipca 2014

chrupiące piersi kaczki

                    Składniki:                               
 2 piersi z kaczki lub 4 (jeśli jest to obiad dla większej ilości osób)

chińska przyprawa pięciu smaków
suszony tymianek
ostra papryka w proszku
1 łyżeczka naturalnego płynnego miodu


Wykonanie:
   Nacinam każdą pierś - tak, aby powstała na nich kratka(łatwiej wtedy wytopi się tłuszcz). Posypuję mięso solą, sporą szczyptą chińskiej przyprawy pięciu smaków, odrobiną ostrej papryki i suszonego tymianku.  Następnie nacieram piersi przyprawami, którymi je posypałam. Kładę piersi na rozgrzaną patelnię tłuszczem w dół i smażę około 15 - 18 minut, odwracam kaczkę co kilka minut (aby uzyskać krwiste mięso  - albo jeśli ktoś lubi bardziej wysmażone niech trzyma je na patelni odrobinę dłużej).
Jeśli chcę, żeby piersi były bardziej chrupiące podczas smażenia dociskam je do patelni pokrywką  (pokrywka powinna mieć mniejszą średnicę niż patelnia).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...