sobota, 1 lutego 2014

zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną

  Taką zupę pomidorową mój domowy łakomczuch lubi najbardziej. Zabieloną śmietaną i zagęszczoną odrobiną mąki. Zresztą zje każdą pomidorówkę przeze mnie ugotowaną. Dzisiejsza pomidorowa jest z dodatkiem ryżu (nie miałam chwili na zagniatanie makaronu). Jeśli gotuję pomidorową lub rosół to podaję je zawsze z domowym makaronem.
Składniki:
2 gołębie (moje są z wiejskiej zagrody i zazwyczaj są bazą zup)
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
150 ml śmietany
sól
świeżo mielony czarny pieprz
czubata łyżka mąki
300 ml przecieru pomidorowego
natka pietruszki do posypania zupy
dodatkowo do podania: ryż ugotowany na sypko
Wykonanie:
Mięso płuczę, wrzucam do garnka, dodaję obrane warzywa i zalewam przefiltrowaną wodą (tak aby wszystko przykryła). Dodaję listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję z około 30 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie. Wlewam przecier pomidorowy. Łyżkę mąki wsypuję do kubka, zalewam wodą i mieszam, aby powstała zawiesina. Następnie wlewam zawiesinę do zupy, dolewam śmietanę. Do śmietany można dodać odrobinę zupy i rozrobić (zahartuje się wtedy i nie zważy się wtedy w zupie). Na koniec zupę doprawiam do smaku solą  i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podaję z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...