niedziela, 2 lutego 2014

spaghetti frutti di mare

          Szybkie spaghetti z owocami morza. To spaghetti jest z mrożonej mieszanki owoców morza. Robi się je szybko i równie szybko się zjada. To spaghetti robię zazwyczaj gdy nie mam czasu na stanie w kuchni. Potrzebne są tylko przede wszystkim mrożona mieszanka owoców morza, makaron spaghetti, białe wytrawne wino. Oprócz tego czosnek, oliwa, odrobina masła oraz natka pietruszki. Zazwyczaj wszystkie składniki mam - co oznacza, że w 10 minut mam gotową kolację.
Składniki:
mieszanka mrożonych owoców morza (kalmary, ośmiorniczki, krewetki, omułki) - 250 g
łyżka masła
2 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
pomidorki cherry lub koktajlowe (jeśli nie mamy to pomijamy)
duża łyżka przecieru pomidorowego (dobrego, najlepiej domowego)
natka pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

do podania: makaron spaghetti

Wykonanie:
Gotuję makaron al dente. W tym czasie rozpuszczam masło na patelni, dodaję oliwę i wrzucam obrany, pokrojony w plasterki czosnek. Mieszam chwilę, aby masło i oliwa nabrały aromatu  czosnku. Następnie wlewam wino i dodaję dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Odparowuję sos odrobinę i wrzucam do niego rozmrożone owoce morza i pomidorki. Duszę wszystko razem chwilę (dosłownie 2-3 minuty). Posypuje całość posiekaną natką pietruszki. Mieszam z makaronem i od razu podaję.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...