niedziela, 23 lutego 2014

czerwone curry z ciecierzycą i dorszem

                        Ja ostrość curry reguluje ilością pasty. My lubimy ostre, ale nie do przesady. Doprawiam curry tak aby czuło się smak i konsystencję pozostałych składników wchodzących w jego skład.
Curry zawsze podaje z ryżem jaśminowym, bo uwielbiam jego aromat :).

Składniki:
około 500 g filetów z dorsza (bez skóry)
około 500 g ciecierzycy (ja ugotowałam suchą) - ale można wykorzystać z puszki
puszka pomidorów siekanych lub taka sama ilość świeżych posiekanych
2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
200 ml mleka kokosowego
świeża pietruszka do posypania
Wykonanie:
Rozgrzewam masło w żeliwnym garnku i podsmażam na nim pastę curry, dorzucam do niej posiekaną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula zmięknie i się zeszkli, dorzucam pomidory oraz dolewam mleko kokosowe. Gotuję zawartość garnka z 5 minut, żeby płyn odparował.
Po tym czasie dodaję cieciorkę i mieszam wszystko. Teraz na koniec delikatnie dokładam do sosu kawałki ryby (grubsza kostka).
I tu już nie mieszam zawartości garnka, żeby ryba się nie rozpadła. Gotuję curry jeszcze z 5 minut, żeby ryba zmiękła i się ugotowała.
Posypuję na koniec wszystko posiekaną natką pietruszki.
Curry podaje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...