poniedziałek, 13 stycznia 2014

zupa borowikowa

  
Składniki:
300 g mrożonych borowików
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
150 ml dobrej jakości śmietany
sól, pieprz
łyżka masła

Wykonanie:
  Cebulę obieram, siekam w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę skrobię, płuczę i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni topię masło wrzucam cebulę, marchew i pietruszkę. Smażę chwilę warzywa i dorzucam przepłukane borowiki. Po dorzuceniu borowików duszę jeszcze chwilę, a następnie wlewam wodę, tak, aby przykryła wszystko i gotuje do miękkości na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaję śmietanę i doprawiam do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...