niedziela, 26 stycznia 2014

szybie ciasto z wiórkami kokosowymi

         Szybkie w wykonaniu (pomijając czas pieczenia). Wilgotne w konsystencji.  Plasterki kwaśnego kiwi na wierzchu przełamują słodycz ciasta. Dla mnie idealne nie tylko jako ciasto na niedzielę. Polecam !
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 ekologiczne jajka
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
około szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:
  Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Do ubitych białek dodaję żółtka i cukier nadal miksuję. Do powstałego kogla - mogla dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe, mleko i olej. Mieszam wszystko razem. Gotowe ciasto wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam plasterki kiwi. 
  Ciasto wstawiam do piekarnika na godzinę. Piekę w 180 stopniach Celcjusza. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...