sobota, 25 stycznia 2014

pyzy ziemniaczane nadziane brązowymi pieczarkami

          Pierwsze moje podejście do pyz ziemniaczanych był z około 3 lata temu - wtedy były z nadzieniem mięsnym. Z nadzieniem mięsnym mojemu Panu nie przypadły do gustu.
 Dziś było drugie podejście - i zupełnie inne nadzienie
  Dzisiejsze pyzy nadziałam uduszonymi brązowymi pieczarkami i cebulką.  Nam takie nadziane pieczarkami smakowały. 
  Takie pyzy to idealnie rozgrzewające i sycące danie w sam raz na taką mroźną pogodę jaką mamy za oknem.
Składniki:
 około 1,5 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
jajko ekologiczne
sól

farsz:
300 - 350 g brązowych pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła lub oliwy
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
  Połowę ziemniaków gotuję, studzę, przeciskam przez praskę do ziemniaków. Resztę ziemniaków ścieram na drobniutkiej tarce i odciskam (dokładnie przez gęste sitko) i mieszam z gotowanymi. Następnie dodaję mąkę, jajko, szczyptę soli. Zagniatam ciasto.

  Pieczarki płuczę na sicie i drobno kroję. Obieram cebulę i drobno siekam. Wrzucam pokrojoną cebulę i pieczarki na patelnię i przesmażam na maśle i oliwie.

Z ciasta formuję kulki - rozpłaszczam każda kulkę na placuszek i na każdym układam łyżeczkę farszu i zlepiam formując pyzę.

  Gotowe pyzy gotuję w osolonym wrzątku około 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch wody.

* na dnie miski w którą wyciskamy sok z surowych ziemniaków utworzy się krochmal. Należy wylać sok z nad krochmalu . A sam krochmal dodać do ciasta ziemniaczanego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...