poniedziałek, 20 stycznia 2014

liczi (lychee) - o śliwce chińskiej słów kilka...

        Podobno liczi uznawane jest za najsmaczniejszy owoc świata.  
Liczi zwane inaczej śliwką chińską i pochodzi z Azji Południowo - Wschodniej.
Drzewo osiąga nawet 25 metrów wysokości. Wiosną drzewa liczi pokrywają się pięknymi kwiatami. Właśnie drzewa liczi dzięki swym pięknym kwiatom były ozdobą cesarskich ogrodów.
Podobno zachwyceni rośliną byli mistrzowie taoizmu (nawet sam Konfucjusz)
Kiedy zaczęto uprawiać liczi i kiedy miały miejsce pierwsze wzmianki w Europie ?
Liczi uprawiano w Chinach już 4 tysiące lat temu. W Europie pierwsze zmianki o liczi pojawiły się w XVI wieku. A pierwszym Europejczykiem, który opisał liczi był polski jezuita Michał Boyn.
Jakie wady ma liczi ?
Bardzo szybko się psują, bo po około 3 dniach (jeśli się je transportuje, to trzeba to robić bardzo szybko).
W przeciwieństwie do innych owoców nie dojrzewają po zerwaniu.
Właśnie liczi zbiera się w pełni dojrzałe.
Dlaczego przez liczi można było stracić głowę?
W związku z tym, że należy je jeść od razu po zerwaniu posłańcy, którzy sprowadzali liczi na dwór cesarski w starożytnych Chinach - mogli zapłacić głową za powolną drogę lub spóźnienie.
Jak się je liczi i czy można je przechowywać?
Przeważnie zjada się je na surowo
* w warunkach chłodniczych czyli w lodówce można je trzymać do tygodnia,
* można je zamrozić,
* można je ususzyć - po ususzeniu kurczy się do rozmiarów rodzynki i nazywane jest wtedy orzeszkiem liczi (w Chinach są suszone jak rodzynki),
* można je przetworzyć (np. zrobić liczi w syropie), w sklepie można takie kupić.
Jak wygląda owoc liczi ?
Owoc liczi otoczony jest zdrewniałą skórką, pokrytą brodawkami. Skorupka jest sucha i gruzełkowata, cienka. Kolor jej różni się w zależności od odmiany od różowego po żółty, aż po karmelowy.
Pod skorupką kryje się delikatny miąższ. Jeśli owoc jest dojrzały po rozerwaniu skorupki lub nacięciu nożem - skorupka ta powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Później jeszcze wyjmujemy pestkę (jadalny jest tylko miąższ - pestkę wyrzucamy). Można ją zasadzić tylko trudno ją wykiełkować
Jaki smak ma liczi ?
Słodki, aromatyczny, jest soczyste (trudny do opisania).


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...