poniedziałek, 27 stycznia 2014

królik w śmietanie z suszonymi grzybami w formie gulaszu

     Często dostaję mięso królicze wyhodowane na wsi. Często więc eksperymentuje z mięsem króliczym. Tym razem poszalałam bo powstał królik w śmietanie z dodatkiem suszonych grzybów.
Tym razem podałam go z makaronem. Efekt końcowy - wyszło smacznie. Zachęcam do przygotowania takiego królika.
Składniki:
1 tuszka królika
2 cebule
garść suszonych grzybów leśnych
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
 szklanka śmietanki 30%
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka tłuszczu masło lub olej
2 łyżka mąki (opcjonalnie jeśli sos będzie rzadki do zagęszczenia)
dodatkowo: makaron do podania
Wykonanie:
Suszone grzyby płuczę pod  bieżącą wodą na sitku i zalewam wrzątkiem tak, aby były przykryte. Odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie wyjmuję je z wody i kroję na mniejsze kawałki.
Królika płuczę i dzielę tuszkę na mniejsze kawałki. Podzielonego królika układam w garnku, zalewam go wodą, tak aby był przykryty, dolewam wodę w której się moczyły grzyby. Do garnka z królikiem wrzucam listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone i moczone wcześniej grzyby. Solę wszystko do smaku. Gotuję do czasu aż mięso będzie miękkie (będzie odchodzić od kości).  Miękkie mięso, wyjmuję z wywaru, chwilę studzę. Gdy mi przestygnie oddzielam je od kości i kroję  na małe kawałki.
Pokrojone dorzucam do wywaru. Na łyżce masła szklę posiekane w drobną kostkę cebule. Zeszkloną cebulę dorzucam do wywaru i dolewam śmietankę. Zagotowuję wszystko razem. Doprawiam całość świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sos w miarę stygnięcia gęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki można zagęścić go zawiesiną z 1 łyżki mąki i odrobiny wody.
Królika tym razem podałam z makaronem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...