poniedziałek, 25 listopada 2013

krupnik z kaszą jeczmienną

Składniki:
1,5 l wywaru z kości (ja często gotuję wywar  na kościach i mięsie z drobiu korpus z kaczki, szyja z kaczki + serca, żołądek kaczki) - gotuję z tego co mi zostanie po porcjowaniu kaczki lub kury) - mięso mam z wiejskiej zagrody
Bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego
100 g kaszy jęczmiennej
4-5 ziemniaków
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka domowego smalcu lub oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
natka pietruszki do posypania zupy
Wykonanie:
Do gotowego wywaru dodaję kaszę i gotuję ją do miękkości. Marchew, pietruszkę i selera obieram, płuczę i kroję w drobniutką kostkę. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w większą kostkę. Wszystkie warzywa dodaję do kaszy pod koniec gotowania. Cebulę obieram , płuczę i kroję w kostkę, smażę na łyżce smalcu lub oleju i łączę z zupą. Doprawiam zupę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypuję posiekaną natką pietruszki.


środa, 20 listopada 2013

chilli con carne


Składniki: 
pół kilograma mięsa mielonego najlepiej wołowe (ewentualnie wieprzowe lub wołowo - wieprzowe)
2 czerwone cebule (mogą być tez białe)
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów lub 300 ml domowego przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
pół łyżeczki mielonego chilli
sól
olej
1 czerwona papryczka chilli
2 kosteczki gorzkiej czekolady lub łyżka dobrej jakości kakao

dodatkowo do podania:
ryż i gęsta kwaśna śmietana

Wykonanie:
   Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę i szklę na oliwie w garnku żeliwnym. Do cebuli dodaję mielone mięso i rozdrabniam go łopatką, żeby się porozdzielało i porozpadało na mniejsze kawałki. Dodaję ząbki czosnku starte na tarce o bardzo małych oczkach. Dodaję również pozostałe przyprawy, wlewam pomidory z puszki z zalewą lub domowy przecier pomidorowy  oraz dolewam odrobinę wody (pół szklanki wystarczy). Duszę zawartość garnka z około 30 minut. 
  Paprykę myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w kostkę i dorzucam do mięsa. Duszę jeszcze pięć minut, aby papryka zmiękła. Następnie dorzucam do garnka kostki czekolady bądź kakao oraz fasolę z puszki razem z zalewą. Mieszam wszystko i jeszcze chwilę duszę, aby wszystkie składniki się połączyły.
  Podaję z ryżem i dobrą, wiejską, kwaśną śmietaną.

sobota, 16 listopada 2013

ryż z indykiem, marchewką, dynią i pieczarkami

Składniki:
1/4 piersi indyka
kawałek dyni
duża marchewka
kilka pieczarek
duża cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
odrobina oliwy


dodatkowo:
do podania ryż ugotowany na sypko


Wykonanie:
  Marchewkę skrobię, myję i kroję w słupki, Pieczarki płuczę i siekam w paseczki. Cebulę obieram i siekam w kosteczkę. Dynię obieram i kroję w kostkę. Pierś z indyka też kroję w kostkę.
 Następne  rozgrzewam oliwę na patelni i wrzucam  na nią wszystkie składniki.  Smażę wszystko do czasu, aż mięso i warzywa zmiękną. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.

czwartek, 14 listopada 2013

grzanki z cebulką, pieczarkami, pomidorem i żółtym serem

     Grzanki są bardzo łatwą w przygotowaniu gorącą przekąską. Wróciliśmy właśnie po bardzo długim spacerze z psami i potrzebowałam coś na szybko przygotować do przekąszenia.
Miałam akurat świeży chleb ze sprawdzonej piekarni. Bo do zrobienia grzanek potrzebny jest akurat świeży. Grzanki zrobione z czerstwego chleba są wysuszone i twarde.
Składniki:
świeży chleb
pieczarki 
cebula
pomidory (ja akurat dałam ekologiczne przywiezione ze wsi)
żółty ser
2 ząbki czosnku


Wykonanie:
   Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroje w plasterki.
Cebulkę obieram siekam w drobną kostkę. Pieczarki szybko płuczę pod bieżącą wodą i kroje na plasterki. Posiekaną cebulkę i pokrojone pieczarki przesmażam na odrobinie oliwy, aby cebula się zeszkliła, a pieczarki zmiękły. Czosnek obieram i miażdżę. Chleb kroję na kromki i rumienię w piekarniku (można w tosterze).
Następnie smaruje kromki czosnkiem i rozkładam na nich cebulkę z pieczarkami oraz plasterki pomidora. Na koniec posypuję żółtym startym serem. Wstawiam jeszcze tosty na dosłownie chwilę do piekarnika, żeby ser się roztopił.

środa, 13 listopada 2013

zupa fasolowa

Składniki:
*1,5l wywaru z kości (ja często gotuje wywar na kościach i mięsie z drobiu - szyja, korpus, podroby -serce, żołądek - z tego co mi zostanie z porcjowania kaczki lub kury) - mięso mam ze wsi
Wywar gotuję z dodatkiem listków laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego
200 g fasoli
1 większa marchewka
1 pietruszka, kawałek selera
4-5 ziemniaków
łyżka domowego smalcu lub oleju
1 cebula
majeranek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc w większej ilości wody. Rano zalewam ją nową wodą i gotuję do miękkości.
Do ugotowanej fasoli dodaje wywar z kości (jeśli nie mam dolewam 1,5 l wody) i zagotowuję. Marchew, pietruszkę, selera obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w większą kostkę.
Wszystkie warzywa dodaję do fasoli. Gotuję moją zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. 
Cebulę obieram, płuczę i kroję w kostkę, smażę na łyżce smalcu lub oleju do czasu, aż się zrumieni i łączę ją z zupą. Doprawiam wszystko majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem.


poniedziałek, 11 listopada 2013

pieczona kaczka podana z filetowaną pomarańczą

Składniki:
1 tuszka kaczki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
dodatkowo: filetowana pomarańcza do podania
Wykonanie:
Zamrożoną kaczkę - rozmrażałam  w lodówce na dolnej półce - zawsze tak robię. Gdy rozmrażamy kaczkę za szybko będzie twarda i łykowata. Nacieram kaczkę przyprawami (solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiam na 2-3 godziny, żeby przeszła przyprawami i trochę skruszała - tak robię gdy nie mam czasu. Najlepiej natartą przyprawami kaczkę wstawić na całą noc do lodówki - tak robię gdy mam czas. Kaczkę umieszczam w brytfannie.  Kaczkę piekę w zależności od wagi (na każde pół kilograma kaczki potrzebne 30 minut). Jest to od około 1,5 godziny nawet do 3 godzin w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Piekąc kaczkę co jakiś czas ją obracam i polewam wytworzonym sosem. Pół godziny przed końcem, odkrywam kaczkę, żeby się przyrumieniła. Kaczka jest gotowa gdy wypływa z niej przezroczysty sok. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam kaczkę na 15 minut w środku, żeby odpoczęła i soki równomiernie się rozeszły.
Następnie kaczkę porcjuję i kroję w plasterki.
Pomarańczę filetuję.
Układam na talerzu kawałki kaczki i fileciki pomarańczy. Gotowe.
Filetowanie pomarańczy:
Odkrawam czubek i spód owocu. Ostrym nożem pionowymi ruchami ścinam skórkę z pomarańczy (skórkę ścinam razem z albedo czyli białą częścią pod skórką). Z obranej pomarańczy, wycinam kształtne cząstki pozbawione błonek.

niedziela, 10 listopada 2013

domowy kisiel wiśniowy

Nie kupuję, kiśli, galaretek czy budyni w sklepie i innych cudactw. Robię je w domu. Tym razem powstał kisiel wiśniowy, którego bazą był domowy syrop wiśniowy.
Taki syrop wiśniowy to efekt uboczny z smażenia domowego dżemu z wiśni.
Mój syrop był słodki, ale nie za słodki. Słodycz kiślu przełamałam mrożonymi kwaśnymi wiśniami, które do niego dorzuciłam.

Składniki:
szklanka syropu wiśniowego
szklanka wody
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (+więcej do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu)
 garstka mrożonych wiśni
Wykonanie:
Jeśli mamy bardzo słodki syrop - to możemy go dać  mniej niż szklankę, ale w jego miejsce dolać wody.
 Do rondelka wlewam syrop  wiśniowy, dolewam pół szklanki wody, dorzucam garstkę mrożonych wiśni i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodaję do zagotowanej zawartości garnka. Zagotowuję i odstawiam do ostudzenia
* jeśli po zagotowaniu kisiel nie byłby gęsty, rozprowadzam kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję ją do kisielu, mieszam i zagotowuję.

piątek, 8 listopada 2013

królik w warzywach

Składniki :
cały królik
2-3 duże marchewki
duża pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu ewentualnie wody
kilka łyżek oleju
sól, pieprz mąka do obtoczenia mięsa
przyprawy wedle upodobań


Wykonanie:
 Królika dokładnie płuczę, osuszam i dzielę na mniejsze porcje (nieduże kawałki). Marchew i pietruszkę obieram i skrobię. Cebulę obieram i kroje w kosteczkę, czosnek obieram i rozcieram. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
W rondlu rozgrzewam olej. Królika obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Do obsmażonego mięsa dodaje czosnek,cebulę, startą marchew i pietruszkę. Chwile smażę, dolewam bulion i dokładnie mieszam. Doprawiam i duszę pod przykryciem (na gazie lub w piekarniku). Co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby podlewam wodą lub bulionem. Kiedy mięso zacznie się rozpadać - GOTOWE.
Ja mojego królika podałam z domowym pieczywem. Ale mogą to być ziemniaki czy kasza ugotowana na sypko.

środa, 6 listopada 2013

MiŁOŚĆ - sugestywny i emocjonalny film o nieuchronności wydarzeń...

       Film ten w zeszłym roku był najgłośniejszy i najbardziej nagradzany. Obiło mi się o uszy wiele pozytywnym o nim opinii. Zabierałam się do obejrzenia go i w końcu jestem już po jego seansie.  Wydawać by się mogło, że nic się  w nim nie dzieje - a jednak kwintesencją filmu są drobne gesty i prawda bazująca  na grze aktorów. Po obejrzeniu filmu  nasuwa mi się wiele pytań na które nie potrafię sobie odpowiedzieć....
     O czym jest film  ?
    Film jest opowieścią o ostatnich dniach życia pary nauczycieli muzyki, starych ludzi, którzy mieszkają w pięknym mieszkaniu w kamiennicy i do samego końca bardzo się kochają.
Aż tu pewnego dnia Ann ulega atakowi który skutkuje tym że ją unieruchamia. Dotychczasowy sposób życia ulega zmianie, nie istnieje... Georges opiekuje się nią z wielkim oddaniem (nie oddaje jej do domu opieki), nie oddaje do szpitala bo obiecuje jej,że tego nie zrobi, gdy już raz z niego wróciła.
     Widz oglądając film zada sobie pytanie jak długo taki stan rzeczy będzie trwał, jak długo będzie trwać taka egzystencja dwojga ludzi ?  Reżyser odpowiada widzowi na to pytanie !!! Nie będę wszystkiego zdradzać jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć odpowiedź reżysera na pytanie widza jak długo taki stan rzeczy będzie trwać - zachęcam do obejrzenia.

   Film warto obejrzeć bo to niezwykłe doświadczenie dla widza, aktorstwo obojga głównych bohaterów  to po prostu mistrzostwo, a emocje, które przekazują rzadko można spotkać w kinie.


Miłość (Amour) reż. Michael Haneke
Francja, Niemcy, Austria
wykonawcy:
Emanuelle Riva,
Jean-Louis Trintignant,
Isabelle Huppert,
Allexandre Tharaud,
Ramon Agirre,
Rita Blanco,
William Shimell
czas. 127 min.

niedziela, 3 listopada 2013

rafaello na krakersach

  Składniki:
2 opakowania krakersów


Masa:
250 g masła
100 -150 g wiórków kokosowych
0,5 litra mleka
2 żółtka ( z jaj z wolnego wybiegu)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąkli ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
płatki migdałowe
w wersji dla dorosłych możemy do kremu wlać kieliszek wódki


  Wykonanie:
  Żółtka ucieram z połową szklanki cukru. Następnie dodaję obie mąki i połowę szklanki mleka i mieszam.
 Resztę mleka i cukru zagotowuję. Dodaję masę z żółtek i ciągle mieszam. ugotowany budyń odstawiam  do wystudzenia.
  Ucieram masło, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Do powstałej masy dodaję wiórki kokosowe i w wersji dla dorosłych kieliszek wódki.
W foremce układam krakersy warstwami i przekładam masą. Ostatnią warstwę masy posypuję wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawiam ciasto do lodówki (najlepiej na noc), aby krakersy zmiękły i przesiąkły masą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...