sobota, 28 września 2013

sos pesto z orzechami włoskimi

Lubię taki sos - niekoniecznie zjadamy go z  makaronem.
Ja lubię smarować sobie nim chleb własnego wypieku - służy mi jako pasta na kanapki. Nieważne czy zjadamy takie pesto z makaronem czy jako pastę na kanapki - zarówno jedna, jak i druga opcja jest pyszna.
Można do sosu dodać starty parmezan - ja tego nie robię, dopiero przy użyciu pesto do makaronu, posypuję całość parmezanem lub innym twardym serem.
Pesto przechowuje w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.

Składniki:
2 krzaczki bazylii (łodygi też wykorzystuje jeśli są miękkie)
garść orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa
opcjonalnie parmezan lub inny twardy ser około 50 - 60g

Wykonanie:
Bazylię myję, osuszam. Orzechy siekam (nie za drobno i prażę na suchej patelni -mieszając, żeby się nie przypaliły). Liście, orzechy, starty ser (jeśli go dodaję) i czosnek (roztarty) - wrzucam wszystko do blendera i miksuję. Następnie powoli dolewam oliwy - miksuję nadal, aż osiągnę pożądaną konsystencję. Możemy, także wszystko utrzeć sobie w moździerzu.


czwartek, 26 września 2013

buchty z dżemem wiśniowym

            Słodkie, smaczne bułeczki które można nadziać praktycznie wszystkim - dżemem, budyniem, czekoladą, owocami. Wszystko zależy od naszej inwencji i od tego na co mamy ochotę.
Tym razem nadziałam bułeczki dżemem wiśniowym mojej produkcji. Ciasto wyrobiłam, w automacie do wypieku chleba, żeby sobie skrócić czas z wyrabianiem ciasta. Więc produkcja moich bułeczek nie zajęła mi dużo czasu. I oto często chodzi w kuchni - żeby było smacznie i szybko. I tak właśnie tym razem było.
Składniki:
pół kilograma mąki pszennej
do 3oo ml mleka
20 g świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
1 małe jajko
2 czubate łyżeczki cukru
większa szczypta soli
czubata łyżka roztopionego masła do posmarowania bułek przed pieczeniem

dodatkowo:
u mnie do nadziania dżem z wiśni mojej roboty
cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu

Wykonanie:
    Ze świeżych drożdży najpierw robię rozczyn. Jajko, wbijam do mleka, dosypuje cukier i wszystko mieszam. Mąkę przesiewam i robię w niej dołek. W dołek wlewam mleko z jajkiem, roztopione przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabiam elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta odstawiam je na jakieś półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ponownie leciutko wyrabiam ciasto.   Następnie dzielę ciasto na bułeczki(wyszło mi 9)  - każdą nadziewam  dżemem z wiśni. Następnie układam moje bułeczki w tortownicy (tym razem blaszka kwadratowa wielkości tortownicy). Układam moje bułeczki w blaszce tak, aby się stykały i odstawiam je ponownie, żeby znów podwoiły swoją objętość.
  Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smaruje je roztopionym masłem.
Piekę od 25 do 30 minut w temperaturze 180stopni.
Po wyjęciu z piekarnika oprószam je cukrem pudrem.
 
  Ja często wyrabiam ciasto drożdżowe w automacie do pieczenia chleba (w programie dough około 1,5 godziny). Do automatu wrzucam składniki w kolejności PŁYNNE, SYPKIE, DROŻDŻE i nastawiam program. Po czasie gdy automat wyrobi mi ciasto, postępuje tak wyżej w przepisie.

wtorek, 24 września 2013

biała papryka faszerowana ryżem i tuńczykiem

Składniki:
3 mniejsze białe papryki
puszka tuńczyka
szklanka ugotowanego na sypko ryżu (mnie został z poprzedniego dnia z obiadu)
1 duża cebula
pół szklanki przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka oliwy
żółty ser do posypania po wierzchu nadzianych połówek papryk
Wykonanie:
Papryki myję, kroję wzdłuż, wydrążam gniazda nasienne. Blanszuję w gorącej wodzie, żeby zmiękły.
Na łyżce oliwy szklę posiekaną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, przecier pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszam wszystko doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nadziewam farszem połówki papryk i układam je w naczyniu do zapiekania. Po wierzchu posypuję startym żółtym serem. Wkładam naczynie z paprykami na chwilę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - żeby ser z wierzchu się roztopił. Podaję.


poniedziałek, 23 września 2013

tarta grzybowa

Składniki:
ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
Farsz:
800 g pieczarek (u mnie 400 g pieczarek i 400 g grzybów leśnych - borowiki, prawdziwki - własnoręcznie zbierane)
cebula
2 łyżki klarowanego masła
szklanka śmietany 18%
2 ekologiczne jajka
tarty żółty ser
suszony tymianek
Wykonanie:
Cebulę obieram, płuczę i siekam w drobną kostkę. Rozpuszczam na patelni klarowane masło i rumienię na nim cebulę na złoty kolor. Gdy cebula się zrumieni dorzucam na patelnię pokrojone w paseczki grzyby, odrobinę solę. Duszę grzyby do czasu, aż odparuje z nich sok, który puszczą.
W międzyczasie rozrabiam drożdże. Kruszę drożdże do miseczki, dodaje łyżeczkę cukru i zalewam je letnim mlekiem i odstawiam je do wyrośnięcia (jak szybko wyrosną zależy od temperatury).
Do miski wsypuję mąkę, dodaję 2 łyżki oleju, odrobinę soli i wyrośnięte drożdże. Zarabiam ciasto.
Gdy już wyrobię ciasto - wykładam nim foremkę do tarty i odstawiam ją na około godzinę, żeby ciasto podrosło. Po godzinie na spód tarty wykładam uduszone grzyby (rozkładam je równomiernie).
W średniej misce ubijam jajka ze śmietaną, doprawiam solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Zalewam masą jajeczną wierzch grzybów i rozprowadzam po całości. Dodatkowo wierzch posypuję startym żółtym serem.
Wstawiam tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza na 40 minut.

środa, 18 września 2013

ryż z cukinią, brokułem, marchwią, czarną fasolą, pieczarkami i słodkim sosem chilli

Dziś danie z kategorii wszystko co się nawinie pod rękę. Ryż z duszonymi warzywami i pieczarkami. Dodatkowo do warzyw sypnęłam - kubek czarnej fasoli. Ową fasolę miałam ugotowaną w większej ilości w celu zrobienia z niej pasztetu 
 Fasolę dorzuciłam, żeby całość była bardziej sycąca.
Składniki:
brokuł
kilka pieczarek mniejszych
średnia marchewka
mała cukinia
kubek gotowanej czarnej fasoli
ponadto: gotowany ryż na sypko i słodki sos chilli
Wykonanie:
Brokuła, cukinię i pieczarki płuczę. Skrobię marchew i płuczę.
Brokuła dzielę na małe różyczki (łodygę brokuła obieram z twardej skóry i kroję w słupki).
Marchew i cukinię - kroję w słupki. Pieczarki kroję w paseczki. Wrzucam pokrojone warzywa oraz pokrojone pieczarki na patelnię. Podlewam wszystko wodą, przykrywam pokrywką i duszę do miękkości i do czasu, aż wyparuje z patelni woda.
Na koniec dorzucam czarną fasolę. Uduszone warzywa podaję z ugotowanym na sypko ryżem i polewam całość słodkim sosem chilli.


wtorek, 17 września 2013

owsianka na wodzie z figą, bananem i żółtym kiwi

Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie. My najczęściej zjadamy ją ugotowaną na wiejskim mleku. Dziś z jego braku - owsianka została ugotowana na wodzie.
Taką owsiankę mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy, a nie mają pod ręką wiejskiego mleka lub mleka roślinnego. 
Ja owsiankę na wodzie lubię, dodaje do niej owoce, dosładzam miodem. W taki oto prosty sposób mam smaczne i sycące śniadanie.

Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
miód (opcjonalnie do posłodzenia)
owoce: u mnie tym razem figa, banan i żółte kiwi
Wykonanie:
Do miski wsypuję płatki. Zalewam wrzątkiem, tak aby były przykryte. Przykrywam talerzykiem i odstawiam na 5 minut. Słodzę  odrobiną miodu. Dodaję kawałki owoców - u mnie kiwi, banan i figa.

poniedziałek, 16 września 2013

figa indyjska w cukrze

                      Kupiłam kilka fig indyjskich czyli opuncji.
Chciałam spróbować jak smakuje świeży owoc, bo opuncja kojarzy mi się  tylko z zieloną aromatyzowaną herbatą (choć zieloną herbatę uwielbiam to zieloną aromatyzowaną opuncją wspominam nie bardzo- już sam jej zapach mnie drażnił).
Po przyniesieniu opuncji do domu przekroiłam i zobaczyłam w środku sporo małych pesteczek. Spróbowałam owocu - w smaku słodki, mdławy, miękki, ale smaczny, tylko owe pesteczki przeszkadzały mi w jego konsumpcji.
Więc wpadłam na pomysł pokroić opuncję i zasypać ją cukrem. Po puszczeniu przez nią soku  - słodziliśmy nim herbatę.
Dwa sposoby na opuncję :
* pokroić na plasterki, zasypać cukrem, poczekać, aż puści sok. Syrop odlać i słodzić nim herbatę
 Pozostałe owoce przetrzeć przez przecierak do owoców i warzyw lub sitko i powstanie mus,
* pokroić owoc (jeśli jest miękki)  - przetrzeć przez przecierak lub sitko - mamy od razu mus.
Taki mus można dodwać do koktajli lub  polać nim placuszki, panakejki  itd.

niedziela, 15 września 2013

figi z mascarpone

 Składniki:
2 żółtka
3 łyżki cukru 
około 250 g serka mascarpone
sok z cytryny do smaku
świeże figi wedle uznania 


Wykonanie:
  Żółtka ucieram z cukrem, dodajemy serek i sok z cytryny. Mieszam wszystko. Masę wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem umyte figi, kroję w ćwiartki układam w szklaneczkach i przekładam masą (raz masa serowa , raz figi).

czwartek, 12 września 2013

jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to dla mnie smak dzieciństwa i wakacje u dziadków. 
  Razem z dziadkami po wyprawach na grzyby, gdy udało nam się znaleźć kurki w brzozowym zagajniku - wtedy zawsze na śniadanie smażyliśmy jajecznicę z tymi pysznymi grzybami. Te grzyby zawsze już będą mi się kojarzyć z letnimi, beztroskimi wakacjami.
Zawsze gdy je zobaczę i jest na nie sezon - kupuję przynajmniej na jajecznicę.
Składniki:
4 jajka ekologiczne
200 -250 g kurek
2 łyżki mleka lub śmietanki 30 %
1 cebula
3 łyżki masła
sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
 Kurki płuczę, dokładnie czyszczę i przycinam trzonki. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Następnie przesmażam na 2 łyżkach masła. Gdy cebula mi się zeszkli dodaje kurki i smażę, aż cały płyn odparuje. Dolewam niecały kubek wody i duszę grzyby tak około 20 minut. Jajka wbijam do miski dodaję 2 łyżki mleka lub śmietanki. Doprawiam solą i pieprzem, ubijam wszystko widelcem. Na patelnię wrzucam pozostałe masło (1 łyżka) i wlewam masę jajeczną. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać dorzucam kurki z sosem. Mieszam, aby wszystko się połączyło. Przekładam na talerze i podaję.

poniedziałek, 2 września 2013

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, kruszonką i płatkami migdałowymi

Składniki:
około 350 g mąki pszennej
7 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru trzcinowego lub zwykłego białego
200 ml letniego mleka
20 g miękkiego masła
jedno jajko ekologiczne roztrzepane
pół łyżeczki soli


kruszonka:
70 g maki pszennej
50 g jasnego cukru
55 g masła


dodatkowo:
owoce na wierzch ciasta u mnie - brzoskwinie
płatki migdałowe


Wykonanie:
   Wsypuję mąkę, drożdże, sól oraz cukier do miski i mieszając zalewam ciepłym mlekiem. Dodaję jajko oraz miękkie masło i wyrabiam, aż ciasto będzie miękkie i klejące.
Przekładam na blat oprószony mąką i zagniatam z około 10 minut. Ciasto powinno by miękkie, ale już nie wilgotne i nie powinno być lepiące. Jeśli stwierdzam, że ciasto jest za mokre to dosypuję odrobinę mąki - różne rodzaje mąki chłoną różną ilość płynu.
Przekładam ciasto do miski odstawiam w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.


  W tym czasie obieram brzoskwinie, kroję je w plasterki, posypuje je odrobiną cukru i odstawiam.


przygotowanie kruszonki:
  Mieszam w misce mąkę, cukier i masło i zagniatam. Odkładam do zamrażalnika.


  Po godzinie uderzam pięścią w ciasto drożdżowe, żeby zeszło powietrze. Wyjmuję z miski rozciągam na wielkość blachy. 
 Na wierzchu ciasta układam brzoskwinie, ścieram na tarce kruszonkę i posypuję dodatkowo wierzch płatkami migdałowymi.
Odstawiam cisto do podrośnięcia na 30 minut.
Po podrośnięciu ciasta - wstawiam go do nagrzanego piekarnika - 180 stopni Celcjusza. Piekę około 30 minut aż spód się upiecze, owoce będą miękkie, a kruszonka zezłocona i chrupiąca.


  Można ciasto wyrobić w automacie do pieczenia chleba, jeśli posiada funkcję "dough". Wsypujemy do automatu składniki w kolejności - PŁYNNE, SYPKIE, DROŻDŻE. Nastawiamy program "dough"  - po wyrobieniu ciasta przez automat postępujemy jak wyżej.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...