środa, 11 grudnia 2013

surówka z marchwi i pomarańczy

Składniki:
2 marchewki
1 duża pomarańcza
1-2 łyżki oleju (ja często do surówek dodaję olej lniany - ale ma on specyficzny zapach i smak), można sobie dodać inny nierafinowany o neutralnym zapachu
Wykonanie:
Marchew obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę obieram i filetuję.
Filetowanie pomarańczy - w tym celu odkrawam czubek i spód owocu. Ostrym nożem pionowymi ruchami ścinam skórkę z pomarańczy (razem z albedo czyli białą błoną). Z obranej pomarańczy wycinam kształtne cząstki pozbawione błonek. Do startej marchewki dodaję wyfiletowaną. pomarańczę. Skrapiam olejem. Wszystko dokładnie mieszam. Podaję jako dodatek do obiadu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...