poniedziałek, 9 grudnia 2013

sok marchewkowy świeżo wyciskany i jego właściwości

Marchew -  to warzywo, które zawiera cenne dla zdrowia i urody składnikiW niepozornym korzeniu marchwi kryją się potężne siły lecznicze, które oczyszczają i odkwaszają organizm.
Ma działanie nieomal uniwersalne - w kuchni, w kosmetyce, w lecznictwie.
 Właściwości zdrowotne soku z marchwi:
* w lecznictwie ludowym leczy się sokiem z marchwi niemoc płciową,
* ma zastosowanie przy schorzeniach skórnych, egzemach i liszajach (na które przykłada się surową tartą marchew),
* likwiduje ślepotę kurzą tzw. słabe widzenie po zmroku,
* leczy niedokrwistość, choroby układu sercowo - naczyniowego, wątroby i nerek, a celuloza zawarta w marchwi wydala cholesterol z ustroju,
* sole potasowe i karoteny zawarte w marchwi mają działanie przeciwrobaczne,
* u anemików picie soku z marchwi powoduje, ze zmęczenie u nich znika.
 Sok z marchwi wywiera regulujący wpływ na wydzielanie soków trawiennych żołądka - podwyższa zaniżone wartości kwasu solnego lub obniża zawyżone.
Regularne picie zapobiega powstawaniu:
- kamieni nerkowych,
- zapalenie zatok,
- leczy nadczynność tarczycy (m.in choroba Basedowa).

Sok z marchwi zalecany jest przy stwardnieniu tętnic i chorobie wieńcowej z objawami dusznicy.   
Właściwości kosmetyczne:
Przez regularne pędzlowanie skóry rano i wieczorem świeżo wyciśniętym sokiem z marchwi można jej nadać jasnobrązowy kolor tak, że nie będzie widać piegów. Trzeba pozwolić skórze wyschnąć po czym masować ją oliwką. Kurację tę należy spotęgować piciem 1-2 szklanek dziennie soku z marchwi. 

 O właściwościach soku z marchwi możemy przeczytać także w niemieckich starych książkach zielarskich z XIX wieku (można tam spotkać ciekawe opisy dotyczące właściwości tej rośliny). Publikacje rosyjskie i angielskie też wspominają o silnych antyseptycznych właściwościach marchwi.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...