wtorek, 10 grudnia 2013

pierś z indyka w rozmarynie i miodzie

    Miałam wiejskiego indyka - zrobiłam z niego między innymi rosół, jedną pierś wykorzystałam do potrawki, osobno piekłam udziec (jeden jeszcze mi został). A drugą pierś właśnie zamarynowałam i upiekłam. Podałam ją do obiadu razem z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem pestek granatu i orzechów włoskich.
  Pieczona pierś z indyka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Można ją również wykorzystać jako wędlinę na kanapki.  
Składniki:
pierś z indyka (jeśli jest ze skórą to ją zostawiamy) 
sól, pieprz 
łyżka miodu
1-2 ząbki czosnku 
łyżka soku z cytryny
mała łyżeczka suszonego rozmarynu
2-3 łyżki oleju

Wykonanie:
 Pierś z indyka myjemy osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Miód mieszamy ze startym na drobniutkiej tarce czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem oraz rozmarynem. Pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy ją przygotowaną marynatą. Odstawiamy do zamarynowania do lodówki na noc. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Jeśli na mięsie jest skórka, to 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy w piekarniku pokrywkę, aby skórka się zarumieniła.
  Po upieczeniu dajemy jeszcze mięsu odpocząć 10 -15 minut. Spowoduje to, że mięso będzie soczyste (jeśli zbyt szybko je pokroimy z gorącego mięsa wypłyną soki zamiast w nim pozostać).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...