niedziela, 1 grudnia 2013

omlet z czarnymi oliwkami i kiełkami

    Składniki:
  2 jajka ekologiczne
  1 łyżka śmietanki lub mleka (opcjonalnie)
  czubata łyżka masła
  garść oliwek czarnych
  garść ulubionych zielonych kiełków
  sól, świeżo mielony pieprz

  Wykonanie:
   Jajka wbijam do miski, dodaję mleko lub śmietanę (opcjonalnie). Dodaję też pokrojone w plasterki czarne oliwki (mogą też być całe) oraz kiełki. Doprawiam wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni topię masło, wlewam masę jajeczną i smażę. Odwracam. Mój sposób na odwrócenie omletu, wtedy mi się nie łamie - zsuwam go z patelni na talerz  i wtedy, przykrywam go odwróconą patelnią i ponownie odwracam. Smażę z drugiej strony. Przed podaniem dekoruję oliwkami i kiełkami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...