niedziela, 15 grudnia 2013

muffinki piernikowe z rodzynkami i orzechami

      Składniki:
szklanka mąki
3 łyżki kakao
60 g masła
75 g cukru
jajko
pół szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do piernika 9najlepiej zrobionej własnoręcznie)
orzechy włoskie posiekane
rodzynki


  Wykonanie:
   Ja do pieczenia używam silikonowych foremek (takich pojedynczych) - dodatkowo wykładam je papilotkami).
*Jeśli używamy metalowej foremki - wyłożyć ją uprzednio papilotkami lub natłuścić masłem.
  Rozpuszczam masło i odstawiam do ostygnięcia. Mąkę proszek do pieczenia, kakao przesiewam do miski.  Dosypuję cukier i mieszam składniki. Mleko roztrzepuję z jajkiem, dodaję masło. Płynne składniki łączę z sypkimi. Całość lekko mieszam. Ciasto wykładam łyżką do foremek wyłożonych papilotkami. Każdą foremkę wypełniam do  3/4 wysokości. Do każdej foremki wyłożonej ciastem  dokładam po trzy wiśnie (uprzednio dobrze odsączone)  Piekę 20-25 minut w temperaturze 210 stopni. Piekę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam 5 minut w foremkach. Ostrożnie wyjmuję. Studzę.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...