poniedziałek, 25 listopada 2013

krupnik z kaszą jeczmienną

Składniki:
1,5 l wywaru z kości (ja często gotuję wywar  na kościach i mięsie z drobiu korpus z kaczki, szyja z kaczki + serca, żołądek kaczki) - gotuję z tego co mi zostanie po porcjowaniu kaczki lub kury) - mięso mam z wiejskiej zagrody
Bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego
100 g kaszy jęczmiennej
4-5 ziemniaków
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka domowego smalcu lub oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
natka pietruszki do posypania zupy
Wykonanie:
Do gotowego wywaru dodaję kaszę i gotuję ją do miękkości. Marchew, pietruszkę i selera obieram, płuczę i kroję w drobniutką kostkę. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w większą kostkę. Wszystkie warzywa dodaję do kaszy pod koniec gotowania. Cebulę obieram , płuczę i kroję w kostkę, smażę na łyżce smalcu lub oleju i łączę z zupą. Doprawiam zupę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypuję posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...