niedziela, 29 grudnia 2013

królik w grzanym, korzennym winie

Królik w grzanym, korzennym winie to propozycja dla tych którzy lubią eksperymenty i nowe połączenia smakowe. Często dostaję królika z wiejskiej zagrody i staram się za każdym razem przygotować go na inny sposób. Tym razem padło na królika w winie z nutką korzennąMy lubimy nowe połączenia smakowe, dlatego przyrządziłam królika w taki sposób. Jeśli ktoś lubi eksperymenty to taka propozycja przyrządzenia królika jest dla niego. 
  Dla mnie królik przyrządzony w takiej wersji  to nowy i ciekawy smak. 
   Królik w winie z nutką  korzennych przypraw to propozycja jak najbardziej odpowiednia do aury za oknem. Gdy jest zimno przyrządzam w mojej kuchni grzańce wszelkiego rodzaju. Stwierdziłam więc, czemu by nie przyrządzić królika w grzanym winie z przyprawami korzennymi ???
  Białko z mięsa króliczego jest aż w 90%  przyswajalne przez organizm ludzki, więc jest to zdrowsze mięso. Przyprawy korzenne mają działanie rozgrzewające. Wydawać by się mogło połączenie idealne.

     Inspiracją był przepis z grudniowego magazynu Kuchnia.
Składniki:
1 tuszka królika

marynata:
około 1/2 butelki wina czerwonego wytrawnego
po łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu 
2 ząbki czosnku (zmiażdżone, ale z łupiną)
1/4 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (zmiażdżyłam w moździerzu)
1 łyżeczka goździków (zmiażdżyłam w moździerzu)
1 pomarańcza (pokrojona w plastry, najlepiej, żeby była organiczna - jak nie mamy to taką jaką mamy sparzamy we wrzątku)

do pieczenia:
odrobina oleju
1 cebula (posiekana)
2 łodygi selera naciowego (grubo posiekane)
2 średnie marchewki (posiekane w większą kostkę)
150 ml octu ananasowego (ja miałam ocet ananasowy domowej roboty - ale można ocet z białego wina)
100 g cukru muscavado (trzcinowy, nierafinowany)
3 łyżki rodzynek (niesiarkowane)
odrobina mielonego cynamonu

dodatkowo:
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
opcjonalnie natka pietruszki do posypania wierzchu

Wykonanie:
  Mieszam składniki marynaty, umieszczam w niej podzielonego na małe porcje królika. Naczynie z królikiem umieszczonym w marynacie przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażam na odrobinie oliwy posiekaną cebulę, selera naciowego i marchewkę. Przesmażone warzywa przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni przesmażam z każdej strony królika wyjętego z marynaty. Po obsmażeniu przekładam go do naczynia w którym są już warzywa.
  Do marynaty dodaję resztę składników z przepisu (czyli ocet, cukier muscavado i odrobinę cynamonu)  - mieszam wszystko i dodaję do królika i warzyw.
  Przykrywam naczynie żaroodporne i wstawiam na godzinę do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy i duszę mojego królika jeszcze 15 minut.
   Mojego królika podałam z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.
  

Inne propozycje na przyrządzenie królika na blogu :

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...