poniedziałek, 2 grudnia 2013

gumiklyjzy czyli kluski śląskie

Składniki:
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)


Wykonanie:
    Ziemniaki przeciskam przez praskę (można też dokładnie ugnieść tłuczkiem). Wyrównuje powierzchnię ziemniaków. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjmuje 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje tyle mąki ile wyjęłam ziemniaków. Następnie z powrotem wkładam wyjętą część ziemniaków i zagniatam ciasto.
  Z wyrobionego ciasta lepię kulki (mogą być dowolnej wielkości). W każdej z nich robię wgłębienie kciukiem.
W garnku zagotowuję wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucam kluski. Gotuję około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
   Podaję do sosów mięsnych, warzywnych, można podać ze skwarkami polane tłuszczem. Ja lubię najbardziej takie ciepłe od razu z wody.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...