środa, 20 listopada 2013

chilli con carne


Składniki: 
pół kilograma mięsa mielonego najlepiej wołowe (ewentualnie wieprzowe lub wołowo - wieprzowe)
2 czerwone cebule (mogą być tez białe)
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów lub 300 ml domowego przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
pół łyżeczki mielonego chilli
sól
olej
1 czerwona papryczka chilli
2 kosteczki gorzkiej czekolady lub łyżka dobrej jakości kakao

dodatkowo do podania:
ryż i gęsta kwaśna śmietana

Wykonanie:
   Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę i szklę na oliwie w garnku żeliwnym. Do cebuli dodaję mielone mięso i rozdrabniam go łopatką, żeby się porozdzielało i porozpadało na mniejsze kawałki. Dodaję ząbki czosnku starte na tarce o bardzo małych oczkach. Dodaję również pozostałe przyprawy, wlewam pomidory z puszki z zalewą lub domowy przecier pomidorowy  oraz dolewam odrobinę wody (pół szklanki wystarczy). Duszę zawartość garnka z około 30 minut. 
  Paprykę myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w kostkę i dorzucam do mięsa. Duszę jeszcze pięć minut, aby papryka zmiękła. Następnie dorzucam do garnka kostki czekolady bądź kakao oraz fasolę z puszki razem z zalewą. Mieszam wszystko i jeszcze chwilę duszę, aby wszystkie składniki się połączyły.
  Podaję z ryżem i dobrą, wiejską, kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...