niedziela, 3 listopada 2013

rafaello na krakersach

  Składniki:
2 opakowania krakersów


Masa:
250 g masła
100 -150 g wiórków kokosowych
0,5 litra mleka
2 żółtka ( z jaj z wolnego wybiegu)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąkli ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
płatki migdałowe
w wersji dla dorosłych możemy do kremu wlać kieliszek wódki


  Wykonanie:
  Żółtka ucieram z połową szklanki cukru. Następnie dodaję obie mąki i połowę szklanki mleka i mieszam.
 Resztę mleka i cukru zagotowuję. Dodaję masę z żółtek i ciągle mieszam. ugotowany budyń odstawiam  do wystudzenia.
  Ucieram masło, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Do powstałej masy dodaję wiórki kokosowe i w wersji dla dorosłych kieliszek wódki.
W foremce układam krakersy warstwami i przekładam masą. Ostatnią warstwę masy posypuję wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawiam ciasto do lodówki (najlepiej na noc), aby krakersy zmiękły i przesiąkły masą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...