poniedziałek, 11 listopada 2013

pieczona kaczka podana z filetowaną pomarańczą

Składniki:
1 tuszka kaczki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
dodatkowo: filetowana pomarańcza do podania
Wykonanie:
Zamrożoną kaczkę - rozmrażałam  w lodówce na dolnej półce - zawsze tak robię. Gdy rozmrażamy kaczkę za szybko będzie twarda i łykowata. Nacieram kaczkę przyprawami (solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiam na 2-3 godziny, żeby przeszła przyprawami i trochę skruszała - tak robię gdy nie mam czasu. Najlepiej natartą przyprawami kaczkę wstawić na całą noc do lodówki - tak robię gdy mam czas. Kaczkę umieszczam w brytfannie.  Kaczkę piekę w zależności od wagi (na każde pół kilograma kaczki potrzebne 30 minut). Jest to od około 1,5 godziny nawet do 3 godzin w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Piekąc kaczkę co jakiś czas ją obracam i polewam wytworzonym sosem. Pół godziny przed końcem, odkrywam kaczkę, żeby się przyrumieniła. Kaczka jest gotowa gdy wypływa z niej przezroczysty sok. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam kaczkę na 15 minut w środku, żeby odpoczęła i soki równomiernie się rozeszły.
Następnie kaczkę porcjuję i kroję w plasterki.
Pomarańczę filetuję.
Układam na talerzu kawałki kaczki i fileciki pomarańczy. Gotowe.
Filetowanie pomarańczy:
Odkrawam czubek i spód owocu. Ostrym nożem pionowymi ruchami ścinam skórkę z pomarańczy (skórkę ścinam razem z albedo czyli białą częścią pod skórką). Z obranej pomarańczy, wycinam kształtne cząstki pozbawione błonek.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...