środa, 10 kwietnia 2013

krupnik z kaszą jaglaną i suszonymi grzybami

   Lubimy krupnik, więc dosyć często pojawia się on w mojej kuchni. Najczęściej jest gotowany na kaszy jęczmiennej. Ale dla urozmaicenia dziś ugotowałam go na kaszy jaglanej. Czasem zastępuje sobie ryż czy kaszę jęczmienną w zupach właśnie kaszą jaglaną. Taki krupnik jest delikatniejszy i mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Dziś dodałam do mojego krupniku dla wzbogacenia smaku suszone własnoręcznie grzyby. Czy krupnik musi być zawsze w wersji z kaszą jęczmienną ? - niekoniecznie. :) jeśli ktoś nie próbował w wersji z kaszą jaglaną zachęcam do wypróbowania. Zawsze to będzie jakieś urozmaicenie dla wersji tradycyjnej.

Składniki:
włoszczyzna lub dwie marchewki, pietruszka i pół dużego selera
2 cebule
3 litry wody
5 średnich ziemniaków
szklanka kaszy jaglanej
ziele angielskie kilka ziarenek
listek laurowy
kilka suszonych grzybów
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki do posypania


Wykonanie:
   Marchew, pietruszkę i selera skrobię, płuczę i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieram i siekam w drobną kosteczkę. Startą włoszczyznę i posiekaną cebulę wrzucam do garnka, dodaje listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i zalewam wszystko wodą i solę. Dosypuję szklankę  przepłukanej  kaszy jaglanej. Dorzucam dodatkowo do garnka wcześniej namoczone suszone grzybki razem z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko około pół godziny. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuje jeszcze z 15 minut, aż ziemniaki będą  miękkie. Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Rozlewam moją zupę na talerze i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...