piątek, 8 listopada 2013

królik w warzywach

Składniki :
cały królik
2-3 duże marchewki
duża pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu ewentualnie wody
kilka łyżek oleju
sól, pieprz mąka do obtoczenia mięsa
przyprawy wedle upodobań


Wykonanie:
 Królika dokładnie płuczę, osuszam i dzielę na mniejsze porcje (nieduże kawałki). Marchew i pietruszkę obieram i skrobię. Cebulę obieram i kroje w kosteczkę, czosnek obieram i rozcieram. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
W rondlu rozgrzewam olej. Królika obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Do obsmażonego mięsa dodaje czosnek,cebulę, startą marchew i pietruszkę. Chwile smażę, dolewam bulion i dokładnie mieszam. Doprawiam i duszę pod przykryciem (na gazie lub w piekarniku). Co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby podlewam wodą lub bulionem. Kiedy mięso zacznie się rozpadać - GOTOWE.
Ja mojego królika podałam z domowym pieczywem. Ale mogą to być ziemniaki czy kasza ugotowana na sypko.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...