czwartek, 14 listopada 2013

grzanki z cebulką, pieczarkami, pomidorem i żółtym serem

     Grzanki są bardzo łatwą w przygotowaniu gorącą przekąską. Wróciliśmy właśnie po bardzo długim spacerze z psami i potrzebowałam coś na szybko przygotować do przekąszenia.
Miałam akurat świeży chleb ze sprawdzonej piekarni. Bo do zrobienia grzanek potrzebny jest akurat świeży. Grzanki zrobione z czerstwego chleba są wysuszone i twarde.
Składniki:
świeży chleb
pieczarki 
cebula
pomidory (ja akurat dałam ekologiczne przywiezione ze wsi)
żółty ser
2 ząbki czosnku


Wykonanie:
   Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroje w plasterki.
Cebulkę obieram siekam w drobną kostkę. Pieczarki szybko płuczę pod bieżącą wodą i kroje na plasterki. Posiekaną cebulkę i pokrojone pieczarki przesmażam na odrobinie oliwy, aby cebula się zeszkliła, a pieczarki zmiękły. Czosnek obieram i miażdżę. Chleb kroję na kromki i rumienię w piekarniku (można w tosterze).
Następnie smaruje kromki czosnkiem i rozkładam na nich cebulkę z pieczarkami oraz plasterki pomidora. Na koniec posypuję żółtym startym serem. Wstawiam jeszcze tosty na dosłownie chwilę do piekarnika, żeby ser się roztopił.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...