niedziela, 10 listopada 2013

domowy kisiel wiśniowy

Nie kupuję, kiśli, galaretek czy budyni w sklepie i innych cudactw. Robię je w domu. Tym razem powstał kisiel wiśniowy, którego bazą był domowy syrop wiśniowy.
Taki syrop wiśniowy to efekt uboczny z smażenia domowego dżemu z wiśni.
Mój syrop był słodki, ale nie za słodki. Słodycz kiślu przełamałam mrożonymi kwaśnymi wiśniami, które do niego dorzuciłam.

Składniki:
szklanka syropu wiśniowego
szklanka wody
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (+więcej do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu)
 garstka mrożonych wiśni
Wykonanie:
Jeśli mamy bardzo słodki syrop - to możemy go dać  mniej niż szklankę, ale w jego miejsce dolać wody.
 Do rondelka wlewam syrop  wiśniowy, dolewam pół szklanki wody, dorzucam garstkę mrożonych wiśni i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i dodaję do zagotowanej zawartości garnka. Zagotowuję i odstawiam do ostudzenia
* jeśli po zagotowaniu kisiel nie byłby gęsty, rozprowadzam kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję ją do kisielu, mieszam i zagotowuję.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...