środa, 30 października 2013

zupa dyniowa z ryżem jaśminowym

Składniki:
około 1 kg dyni 
1 cebula
3 marchewki
3 ziemniaki
kawałek świeżego imbiru lub ewentualnie odrobina suszonego
ostra papryka do smaku
sól, świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie: 2 łyżki dobrego masła lub dobrego oleju lnianego nierafinowanego


dodatkowo do podania:
ryż jaśminowy


Wykonanie:
  Warzywa obieram, kroję w mniejszą kostkę i zalewam niewielką ilością wody. Gotuję do czasu, aż będą miękkie. Następnie wszystko rozdrabniam blenderem na gładką i jednolitą masę. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. 
   Moją zupę podaję z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...