wtorek, 15 października 2013

ziemniaki po chłopsku

Składniki:
kilka ziemniaków
duża cebula
kilka plasterków wędzonego wiejskiego boczku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
suszony majeranek
natka pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki gotuję i kroję na niezbyt grube plasterki. Na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę boczek i wytapiam z niego tłuszcz (mój był wiejski, tłusty z domowego wyrobu). Po wytopieniu z boczku tłuszczu, dorzucam na patelnię posiekaną w kosteczkę cebulę oraz plasterki ziemniaków.
Smażę wszystko do czasu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru i się zrumienią.  Przewracam ziemniaki z jednej strony na drugą, żeby się zrumieniły z obu stron. Na koniec posypuję wszystko obficie suszonym majerankiem i posiekaną świeżą pietruszką.
Podaję z sadzonymi jajkami i surówką.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...