wtorek, 8 października 2013

puree ziemniaczane

Puree to moim zdaniem najsmaczniejsza potrawa, którą można zrobić z ziemniaków.
Puree to kwintesencja tego co proste i pyszne.
Oprócz wersji podstawowej przygotowuję puree z dodatkami. W zależności od tego co akurat mam w zasobach kuchennych do puree dorzucam zioła, czosnek, żółty ser czy podsmażony boczek.
Nie znaczy to jednak, że wersja bez dodatkowych składników jest mniej smaczna

 Zapraszam więc dzisiaj na podstawową wersje puree czyli ugotowane i przetarte ziemniaki z dodatkiem mleka i masła.
Składniki:
około 12 ziemniaków
pół szklanki mleka (najlepiej wiejskie)
2 łyżki dobrej jakości masła (minimum 82% tłuszczu) a najlepiej wiejskie
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie:
  Ziemniaki myję, obieram, płuczę, zalewam wrzącą osolona wodą. Gotuję pod przykryciem. Odcedzam, odparowuję i ubijam. Mieszam z gorącym mlekiem i masłem na pulchną masę. Doprawiam sola, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki dzielę na porcje i posypuję natka pietruszki (opcjonalnie).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...