wtorek, 1 października 2013

jesienne risotto...... z dynią

Składniki:
400 g ryżu arborio
około 2 litrów bulionu warzywnego
2 cebule
szklanka pokrojonej w 1cm kostkę dyni
3 łyżki masła dla nadania kremowej konsystencji
świeżo mielony czarny pieprz
świeża starta gałka muszkatołowa

Wykonanie:
W garnku rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaję pokrojoną w kostkę dynię i smażę 3-5 minut (do czasu, aż zacznie lekko mięknąć). Po dyni  dorzucam do garnka ryż i pozwalam by pokrył się warstwą masła i dynią. Gotuję chwilę by ziarna lekko się uprażyły. Następnie zaczynam dodawać bulion (chochlą). W miarę jak ryż  wchłaniać bulion, cały czas go dolewam i mieszam, żeby nic nie przywarło do dna. Bulion dolewam do czasu aż ryż przestanie go wchłaniać.
Risotto gotuje do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal jędrny, a dynia zacznie się rozpadać. Powinno to zająć 15 -20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.
  Na koniec dodaję dwie łyżki masła  (żeby nadać całości kremowej konsystencji) oraz doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...