poniedziałek, 23 września 2013

tarta grzybowa

Składniki:
ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
Farsz:
800 g pieczarek (u mnie 400 g pieczarek i 400 g grzybów leśnych - borowiki, prawdziwki - własnoręcznie zbierane)
cebula
2 łyżki klarowanego masła
szklanka śmietany 18%
2 ekologiczne jajka
tarty żółty ser
suszony tymianek
Wykonanie:
Cebulę obieram, płuczę i siekam w drobną kostkę. Rozpuszczam na patelni klarowane masło i rumienię na nim cebulę na złoty kolor. Gdy cebula się zrumieni dorzucam na patelnię pokrojone w paseczki grzyby, odrobinę solę. Duszę grzyby do czasu, aż odparuje z nich sok, który puszczą.
W międzyczasie rozrabiam drożdże. Kruszę drożdże do miseczki, dodaje łyżeczkę cukru i zalewam je letnim mlekiem i odstawiam je do wyrośnięcia (jak szybko wyrosną zależy od temperatury).
Do miski wsypuję mąkę, dodaję 2 łyżki oleju, odrobinę soli i wyrośnięte drożdże. Zarabiam ciasto.
Gdy już wyrobię ciasto - wykładam nim foremkę do tarty i odstawiam ją na około godzinę, żeby ciasto podrosło. Po godzinie na spód tarty wykładam uduszone grzyby (rozkładam je równomiernie).
W średniej misce ubijam jajka ze śmietaną, doprawiam solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Zalewam masą jajeczną wierzch grzybów i rozprowadzam po całości. Dodatkowo wierzch posypuję startym żółtym serem.
Wstawiam tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza na 40 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...