środa, 18 września 2013

ryż z cukinią, brokułem, marchwią, czarną fasolą, pieczarkami i słodkim sosem chilli

Dziś danie z kategorii wszystko co się nawinie pod rękę. Ryż z duszonymi warzywami i pieczarkami. Dodatkowo do warzyw sypnęłam - kubek czarnej fasoli. Ową fasolę miałam ugotowaną w większej ilości w celu zrobienia z niej pasztetu 
 Fasolę dorzuciłam, żeby całość była bardziej sycąca.
Składniki:
brokuł
kilka pieczarek mniejszych
średnia marchewka
mała cukinia
kubek gotowanej czarnej fasoli
ponadto: gotowany ryż na sypko i słodki sos chilli
Wykonanie:
Brokuła, cukinię i pieczarki płuczę. Skrobię marchew i płuczę.
Brokuła dzielę na małe różyczki (łodygę brokuła obieram z twardej skóry i kroję w słupki).
Marchew i cukinię - kroję w słupki. Pieczarki kroję w paseczki. Wrzucam pokrojone warzywa oraz pokrojone pieczarki na patelnię. Podlewam wszystko wodą, przykrywam pokrywką i duszę do miękkości i do czasu, aż wyparuje z patelni woda.
Na koniec dorzucam czarną fasolę. Uduszone warzywa podaję z ugotowanym na sypko ryżem i polewam całość słodkim sosem chilli.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...